Kruška

Srdjane jedno pitanje na koliko ti je najvislja zica razvucena u spaliru
 
Ma kakvo cimanje, pa ne može svako da zna sve šta je napisano u svim temama :D Potrefilo se da si pitao šta je već pitano, pa sam te uputio tamo ako imaš još nešto da dodaš, a ne samo da ti napišem odgovor...
 
Pincirao sam produznicu ,sad gura nove mladare ,koji da ostavim ,centralni ili na jedan od ova dva bocna ? Kao da sam negde procitao da je bolje ostaviti bocni ..

apana6yp.jpg
 
Sada ništa ne diraj, održavaj ih zdravima sve do zimske rezidbe neka se izdulje,da što više energije skupe za zimu jer hrana se iz grana spušta u vrijeme zimskog mirovanja u korijen za iduću vegetaciju.
Ali ako se jako izdulje jednostavno ih povij da stane rast.
 
Ja imam problem sa kruškama koje sam posadio proletos kod kuće, 10ak komada. Sađene su u januaru, znači nisu baš u martu ali nisu ni u novembru :) Mahom su kalemljene na divlju, kao i sa posrednikom kaluđerka, sorte Viljamovka, santa marija, abe fetel.

Prekraćene su na proleće na metar visine, ostavljeni svi pupoljci do 40-50 cm od zemlje i samo na nekima je vršni izdžigljao , ovi ostali olistali ali ne kreću grane uopšte, nema ni centimetar.

Štićene su napamet kad i kajsije, trešnje, uvek preletim i njih, nema bolesti lista, vašaka, buve....

Redovno okopavane, đubrene sa dve šake Fertora u dva navrata.
 
Posrednik se stavlja kad idu na dunju i to ne sve sorte a na sejancu bi trebalo da divljaju.Klima i zemljiste su jako bitni ali u tvom kraju mislim da to nije problem, e sad verovatno ce ove godine mirovati a dogodine treba da se razmasu jer sudeci po mojima porast je 85% zavrsen za ovu godinu.Ima tu i do sadnog materijala i jos dosta faktora tipa sadnja itd. ali znajuci da se razumes u sve to mislim da samo treba da se naoruzas strpljenjem...
 
Kao da se nešto čudno desilo, imam tu i neke jabuke, bademe, breskve, mušmulu što sam sadio, kruške kao da nisu ni krenule a ovo ostalo je poraslo do pola metra maks i sve je odjednom stalo sa rastom. Svako stablo, svake voćke. Sadnice su sigurno dobre, kupio sam iz rasadnika koji ima i sertifikovane.
 
A sto se tice ovih sto je oktopod posatvio ,krenuce ,sledece godine ,iki za dve .. ako ima strpljenja da ih ceka , a kad krenu ,ako su na sejancu ima da bujaju samo tako..
 
Nazad
Vrh