Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Kod nas su čak i zabranili piljevinu za stelju u uzgoju peradi baš zato jer loše utjeće na zemlju, koristi se sjeckana slama, ili ništa.
Doduše, mi smo godinama đubrili takvim gnojem prije te zabrane, ali dugoročno to nije dobro.
Zatim sam prešao na čisti kokošji gnoj, e kakvi su to prinosi bili...
Odnos C/N u piljevini je duplo veci nego u seckanoj slami, tako da samo mogu bolji prinosi da budu sa piljevinom nego sa slamom
 
Imam mogućnost da bacim đubrivo rasipačem ili pošto imam relativno malu površinu i kolicima za razbacivanje u trake uz redove.
Predsetveno sam bacio ureu, ali je problem na nekim njivama gde je bujica nakon jedne kiše isprala površinski sloj zemljišta i tu bi trebalo nešto dodati, jasno se vidi zaostatak u odnosu na ravne njive.
Od uree nije bilo ožegotina kad se dodaje u trake, čak ni kad je uz samu stabljiku, međutim KAN bi verovatno napravio ožegotine, jedino mi je dilema da li bi AN isto napravio?
I mislim da bacim posle kiše (ako je bude), na mom terenu u nekim njivama na brdu bujice od kiša kakve padaju poslednjih godina ispiraju sve što je na površini.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока
 
Gubici isparavanjem, bilo čvrstog oblika, bilo iz rastvora su kod amonijum nitrata minimalni i mnogo su manji nego ako se primeni urea. Bar tako kažu razni izvori da interneta... Uz to, nitratni deo je odmah dostupan biljci, ali postoji i rizik od njegovog ispiranja i spuštanja u dublje slojeve, lako je pokretljiv u zemljištu.
Trebalo bi da se amonijum nitrat lako rastvori na vlažnom zemljištu i takođe može da ,,čeka" kišu bez većih gubitaka.
Tradicionalno se u mom kraju za kukuruz primenjuje gotovo isključivo urea i to površinski negde u ovom periodu ili mali kasnije, a ne KAN (AN), razlog mi nije poznat.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh