Spremanje senaže od leguminoza.

Да ли преврћеш, по колико прође од кошења до балирања? Замља је баш, баш влажна, не знам да ли само да оставим кад покосим...
 
Nediram nista kad pokosim,posle dva dana skupim sve na redove i baliram koliko mogu taj dan da preteram i umotam,za tri cetiri dana izbaliram sve
Nece da citira tekst,odgovor je na d.i.m.e post

Sent from my moto e(7) plus using Tapatalk
 
Izvucene linije....
c9a173ad1ac4f659c973a581e7bd7e6d.jpg


Sent from my moto e(7) plus using Tapatalk
 
Разумео сам да је коментар због тога што је земљиште још увек влажно па се због тога скупља блато. Моје питање је онда било да ли скупљати у редове, ићи директно са откосима, или чекати да се просуши?

Можда сам ја погрешно разумео коментар.
 
Mi prakticiramo da se ne kosi u živo, nego 5-7 cm visoko.

Obavezno se jednom okrene, da se istrese zemlja, prvi otkos se obično još okreta te što pre u red te spremi.
Dalji otkosi koji su manjeg obima se okrenu samo jednom, da se otresu, laku se desi, da materijal izgubi previše vlage.

Tu je link na stranicu jedne firme što prodaje raznu stočarsku hemiju, gde su stavili
 
Jedno pitanje iz radoznalosti,kaf ga pokosiš koliko odstoji dok ga izbaliraš?Jel mora neka određena vlaga da se sačeka iču; nako od oka.
U CH sam gledao na brdima sve se beli od tih zamotanih bala , zbog klime teško ubodu da se osuše verovatno ih zato motaju.
Koliko bude kg jedna?
 
Mora da svene bar 50% jer u suprotnom masa bespotrebno bude puna vode i bala zna da teži i do 900 kg što je nezgodno za manipulaciju i samo motanje.Hoće da pukne lanac na motalici, neće da okreće balu i svašta nešto.
Poželjno je imati i sečku na presi jer bez nje masa bude zamršena pa je malo problem posle kod raznotavanja bale.
 
7-8 година мотам први откос луцерке, а од прошле године и раж који сам наменски сејао. Обавезно мора да одстоји дан-два. Исто као и за суво зависи од више фактора колико се брзо суши: дебљина откоса, температура, ветар, влажност земље и ваздуха... Рецимо, и ове и прошле године сам мотао раж прекосутра у односу на кошење. Али прошле је било добро, а ове године се много више просушило јер је другог дана кренуо ветар. Треба одређена влага, али већ пре кошења испланирамо балирање јер обично се већ касни са кошењем због времена и мора у журби...

Луцерку сам мотао са обичном пресом без ножева, и која у средини не збија најбоље. То и ферга носи позади на игли. За раж ми је другар балирао са пресом са ножевима и која збија до максимума. Ту већ ферга не може ни да подигне, предњи точкови се дижу од земље. Тај је мерио детелину избалирану том пресом и та је мерила око 750 кг.

Једне године смо уз луцерку пробали и обичну ливаду, и ту се исто добије откос више и то после буде много боље сено и лакше за сушење. Али је теже за узимање из бале, нема неку хранљиву вредност, а има доста масе. На оваквом пролећу многи мотају ливаде јер је немогуће у оптималном року исушити, али онда добију много бала и то не стигну да дају, пропада по њивама...
 
Ja sam ovo kosio u cetvrtak a motao u nedelju,velika je masa bila jos mi je i malo pokislo pa sam ga rasturio jos jednom posle kise. Lepo su objasnili u postovima iznad, osusilo se 50-60 %. Kinez kad zavrsava balu je kukao kao ranjena mecka uzbrdo ali nije imalo mnogo pa me mrzelo da prekacinjem na dzonija.
 
Da je seljak biti lako, seljak bi bio svako. Nije peskir nego je takva majica a bilo je lepo toplo u kabini, što jeste jeste. Celu noć sam sanjao dzojstik i bale.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Nazad
Vrh